Cégtörténet

Cégtörténet2018-12-29T04:37:40+00:00

 

 

 

Tóth Ferenc alapító tulajdonos

Vállalkozásunk története, egy önállóságra vágyó fiatal, a MÁV-nál dolgozó biztosító berendezési műszerész gondolataival, álmaival kezdődött az 1991-es évben. Én voltam az a fiatal, aki meglátta a lehetőséget a technológia fejlődésében és munkaerejének értékesítése helyett abban látta a jövőt, ha munkája gyümölcsét, a megteremtett értéket viszi piacra. Másodállású egyéni vállalkozóként indítottam el, a mára több alkalmazottal, jó néhány alvállalkozóval és jelentős technológiai eszközparkkal működő vállalkozásom elődjét.

De nézzük a kezdeteket, a hőskort (vagy talán inkább őskort). Az első munkák jellemzően antenna szereléseket, televízió-, és rádiókészülékek javítását jelentették. De volt aki bizalmat szavazott a szárnyait bontogató szakembernek (jelesül nekem), és a Jánossomorjai Művelődési Ház akkori igazgatója megbízást adott a számomra az intézmény hangosítási rendszerének kiépítésére. ez volt az első jelentősebb megbízásom, ez volt az első „közületi” munkám, ahogy azt akkoriban nevezték.

Szülői segítséggel vásárolt Trabant kombi gépkocsi, karácsonyokra kapott fúrógép, forrasztó páka, zsebpénzből, és az első fizetésekből vásárolt kéziszerszámok jelentették az eszköz­parkot.

Az első munkák gyümölcsei nem is igazából az anyagi sikerekben értek be, hanem abban, hogy a becsületesen, nagy odafigyeléssel a szakma szabályainak következetes betartásával elvégzett feladatok, szájról-szájra terjedve folyamatosan ellátták, az akkor még másodállásban működő vállalkozásomat újabb és újabb megrendelésekkel.

Időközben elvégeztem a Budapesti Műszaki Egyetem főiskolai villamosmérnöki karán a Távközlési és Automatizálási üzemmérnöki szakot. A főiskola elvégzését követően munkahelyet váltottam, és a HEKA Zrt. (a hegyeshalmi kavicsbánya) kereskedelmi igazgatójaként kipróbáltam magam az üzleti tárgyalások, az értékesítés világában is. Eközben a vállalkozás természetesen továbbra is működött, gyakran éjszakákat átdolgozva végeztem a papírmunkát, az ajánlatok, szerződések készítését, a tervezési feladatok elvégzését. Ebben az időszakban alakult az első társas vállalkozás akkor még betéti társasági formában a vállalkozás működtetésére.

1997-ben be kellett látnom, hogy a vállalkozás sikereiből adódó sok-sok feladat minden tekintetben teljes embert kíván, és ekkor eljöttem az utolsó munkahelyemről ahol még alkalmazottként dolgoztam. Ezen időszakban legtöbb munkánkat a távközlési hálózatok építése jelentette. Győr, Mosonmagyaróvár, Sopron, Polgárdi, Zalaegerszeg, Szany, Rábasebes, Dunasziget, Halászi, Dunaszeg, Mosonszentmiklós, Nagyszentjános területén, több mint 100 kilométernyi telefonhálózatot építettünk, és több ezer előfizetői bekapcsolást végeztünk el a Matáv Rt-nek, valamint a koncessziós telefontársaságoknak. Utólag visszagondolva jó érzékkel, és időben megéreztem a szakterületünk piaci változásait, és bátran – néha a környezetem ellenkező véleményét figyelmen kívül hagyva – elébe tudtam menni a stratégiai üzleti döntéseimben a kényszerű változásoknak. Gondolok itt például arra, hogy a rádió-TV műszerészek zömét megelőzve láttam, hogy az ilyen jellegű szolgáltatásoknak nagyon szűkülnek a piaci lehetőségei a fogyasztói társadalom begyűrűzésével, akkor a többséget megelőzve váltottunk, és a telefon- és kábeltévé hálózatok építésére helyeztük a nagyobb hangsúlyt. Amikor a távközlési hálózatok reneszánsza véget ért, még a piaci szereplők zöme előtt elkezdtünk új szolgáltatásokat felvenni a palettánkra, biztosítva ezzel a folyamatos megrendelés állományt a vállalkozás számára. Ekkor akkreditáltattuk magunkat az áramszolgáltató vállalatok regisztrált kivitelezői körébe is, mellyel jelenleg is rendelkezésükre állunk a partnereinknek.

Ezen időszak egy igazán nagy változást is hozott a vállalkozásunk életében. A testvérem Tóth Róbert is csatlakozott a vállalkozáshoz, új erőt, energiát, és lendületet adva a cégnek. Azóta is nagyon sok helyzetben bizonyította a rátermettségét, csodálatra méltó problémamegoldó képességét, és megalapozott, mély szakmai tudását. Egyenlő arányban tulajdonosa, és velem együtt teljes jogú ügyvezetője is a cégnek. Így vele sikerült egy igazi családi szolgáltató vállalkozást kiépítenünk, ahol egymást megbecsülve, mindkettőnk erősségét kihasználó módon felosztva végezzük a feladatokat. Róbert jellemzően az operatív irányítást végzi, irányítja az embereket, vezeti a projekteket, én pedig az üzleti kapcsolatokat kezelem, és a stratégiai irányítását végzem a cégnek. Mindketten a mai napig aktívan a termelésből is kivesszük részünket. Róbert végzi a cégnél az automatikák, ipari számítógépek, tűzjelző központok, és riasztó berendezések programozását, én pedig a tervezési feladatokat, és a szakértői jogosultságot igénylő szolgáltatásokat.

Az elmúlt évek folyamán voltak tanulók szakmai gyakorlaton cégünknél a Pattantyús-Ábrahám Géza Ipari Szakközépiskola elektronikai technikus, és a Deák Ferenc Közgazdasági és Informatikai Szakközépiskola web programozó szakáról. Több villamosmérnök hallgató nálunk készítette a szakdolgozatát, és töltötte gyakorlatát.

Mára vállalkozásunk elért egy olyan szintet, mind az eszközparkot, mind pedig a szakmai, szellemi tőkét illetően, mely alapján a villamos ipari szolgáltató vállalkozások közül a régiónkban a legjelentősebbek között tartanak számon bennünket.